Dovencultuur en horendencultuur

Is er een verschil tussen horenden- en dovencultuur?

Jazeker.

Het eerste grote verschil is dat er veel meer horende mensen zijn.
De hele Nederlandse samenleving is horend-georiënteerd.
En zo is het in nagenoeg alle landen. Doven zijn in de minderheid. Daarbij komt dat veel horende mensen niet kunnen gebaren.
Dus is het hard werken om bij een horende groep binnen te komen.
Wat dan prettiger (en makkelijker) is, is om een groep mensen op te zoeken die ook doof zijn en kunnen gebaren. Hetzelfde met horende mensen: u zit liever op een verjaardag waar u iedereen kunt volgen, dan op een verjaardag waar u om de haverklap moet vragen wat er gezegd wordt om vervolgens een korte samenvatting van het gesprek te krijgen. Zo ook op vakantie in het buitenland: de Nederlanders zoeken de Nederlanders op. Een gesprek in het Frans voeren kàn misschien wel, maar het kost zoveel moeite.. Dan is je eigen taal fijner.

Hoe en wat is dat dan.. een Dovencultuur?

Een interessante aflevering van de Hokjesman (26 september 2014) gaat over ‘De Doven’ als groep. U kunt deze hier bekijken.

In April 2018 komt er een hele interessante film over een Dove jongeman (Tobias de Ronde) die in een horend gezin is opgegroeid. Zijn vader is filmmaker en heeft het een en ander op film gezet. Ik heb hem al gezien en hij is bijzonder aan te raden! Zie hier de trailer.

Doof Kind

Meer Informatie:

  1. Gebarentaal in de media
  2. Over Petra
  3. Cochleair Implantaat (CI)
  4. Verschil NmG en NGT