Gebarentaal in de media

Citaat van YouTube: “27 maart 2013: Drentse doven vrezen in een sociaal isolement terecht te komen door de bezuinigingen van de provincie. De 9000 euro subsidie wordt dit jaar stopgezet en dan kan de Stichting Welzijn Doven Drenthe de huur van het clubhuis de Gebarenkorf niet langer opbrengen.

Voor de doven is dat clubhuis in Hoogeveen de belangrijkste plek in hun sociale leven. In de horende maatschappij vallen ze vaak buiten de groep. ” Einde citaat.

21 november 2013 was hoogleraar Nederlandse Gebarentaal Beppie van den Bogaerde in de Wereld draait door. Ze kwam vertellen over het gebaar waarvan zij vindt dat we dat nooit meer mogen maken of zien: betuttelen.

Gebarentaal is vaak grappig om te zien voor mensen die niet kunnen gebaren:
Tolk Nederlandse Gebarentaal Sebastiaan Boogaard is de laatste tijd vaak te zien in intervieuws. Hij vertaalde op 30 januari 2014 het stamelen van staatssecretaris Frans Weekers:

30 januari 2014 was Sebastiaan ook te zien bij Studio Max Live. Hij beantwoordt allerlei vragen die de presentatoren voor hem hebben: http://www.studiomaxlive.nl/uitzending/studio-max-live-donderdag-30-januari-2014/

‘Rik van de Westelaken napraten met je handen, hoe doe je dat?’ Sebastiaan Boogaard wordt geïnterviewd door de Volkskrant. 6 januari 2014
http://sebastiaan.nl/interview-volkskrant/#more-224

Meer Informatie:

  1. Over Petra
  2. Dovencultuur en horendencultuur
  3. Cochleair Implantaat (CI)
  4. Verschil NmG en NGT