Breaking the silence

2 studenten voeren een gesprekje in gebarentaal voor de klas.

(Bijna) Elk jaar geeft Petra les op de Erasmus Universiteit Rotterdam als docent voor het project Breaking the Silence. Dit¬†is een landelijk¬†project van de IFMSA-The Netherlands (International Federation of Medical Students’ Association).

IFMSA-NL is een organisatie van medische studenten. Zij organiseren uiteenlopende activiteiten voor studenten, scholieren en andere groepen in de samenleving.

Lees meer over Breaking the Silence op deze pagina: http://ifmsa.nl/projecten/breaking-the-silence.html

5 juli 2013: Een bericht in een schoolkrant voor studenten aan de Universiteit Rotterdam.
Een paar weken geleden was het alweer tijd voor de afsluiting van het project breaking the silence in Rotterdam.
Ik heb les mogen geven aan 60 leergierige en enthousiaste studenten. Dat maakt het werk natuurlijk een stuk leuker!
De cursus is een landelijk project van de IFMSA. Een aantal weken voor aanvang van de cursus gaat de organisatie druk aan de gang om reclame te maken. Je hebt het vast een keer voorbij zien komen.
Als je je hebt ingeschreven kun je de eerste les komen. Dan kom je het lokaal binnen: ‘Goedenavond mevrouw!’ Om vervolgens niks terug te horen… Oeps.. Ze praat niet.. HELP! Maar gelukkig gebaart ze wel. ‘Tja’ zul je denken, ‘wat heb je daar nu weer aan, dat begrijp je toch niet?’ Nou, dat valt mee kan ik je vertellen. Ik gebruik alle lessen mijn stem niet, en iedereen heeft de cursus voldoende afgerond. Ik articuleer zo duidelijk mogelijk en mijn gebaren ondersteunen mij daarbij. Na een aantal lessen heb je inmiddels een stuk of 50 gebaren geleerd, en kun je me steeds meer en meer begrijpen door op m’n gebaren te letten. Je krijgt in de eerste les een werkboek en inloggegevens voor een youtube kanaal. Daar kun je de filmpjes van de gebaren bekijken.
In 7 lessen hebben de studenten de gebaren voor van alles geleerd. Van lichaamsdelen tot kleuren. In de les doen ze nuttige spellen om de les af te sluiten en (on)bewust de stof te herhalen. Ook hebben ze gehoord ( eigenlijk hebben ze dat gezien..) wat Dovencultuur inhoud, en hoe je met een Tolk Nederlandse Gebarentaal om mag gaan.
Ik hoop dat jij inmiddels net zo enthousiast bent als ‘mijn’ 60 studenten en ik. En vergeet vooral het enthousiaste bestuur niet! Ik hoop je volgend jaar te zien in een van de lessen. Je mag ook eens langskomen om te kijken. En heel misschien komt er wel een vervolgcursus!
Hartelijke groet en hopelijk tot ziens,
Petra Bouterse, Docent Nederlandse Gebarentaal
Andere Workshops
  1. Algemene Gebarencursus
  2. Bijbelgebaren
  3. Evangelisatie