Over Petra

Hallo!

Fijn dat u geïnteresseerd bent in gebaren en alles daaromheen. Ik ben Petra van den Berg – Bouterse, Docent gebarentaal van beroep. Ik ben geboren in Schiedam.

Petra in 2015

Petra in 2015

Waarom heb ik dit vak gekozen?
Ik was altijd al een kleine juf. In groep 3, u kent het wel, was er een papieren stoplicht in de klas. Als dat op groen stond, mocht je vragen aan de juf stellen en overleggen met het kind naast je tijdens het maken van de opdrachten. Bij oranje mocht je zachtjes fluisteren en niets aan de juf vragen. Stond het stoplicht op rood, mocht je niet praten. Maar wanneer mijn buurman een opdracht niet snapte wilde ik hem dat tóch uitleggen. Ik was dus al op jonge leeftijd bezig met het uitleggen van opdrachten. Andere kinderen helpen vond ik ook geweldig leuk. De juf helpen was het mooiste wat er was op een schooldag.

Na de middelbare school wilde ik van alles worden, als het maar met mensen helpen te maken had. Psycholoog, kinderpsycholoog, arts, docent Engels, docent handvaardigheid.
Ik had de laatste gekozen, dus ik ging opzoek naar een open dag op een kunstacademie. Maar tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik een advertentie tegen van de Hogeschool Utrecht (HU): Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies (IGTD). Opleiding tot tolk of docent Nederlandse gebarentaal. Ik ging naar de open dag van de HU en ik zag twee mensen een gesprek voeren in gebaren. Ik was gelijk verkocht. Maar toen moest ik nog de keuze tussen tolk of docent maken. Omdat het juf-zijn mij meer aansprak, heb ik de opleiding tot docent gekozen. Ik heb tijdens mijn opleiding lesgegeven als stagiair bij onder andere Auris, Hogeschool Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en op de Hogeschool Rotterdam.

Na mijn afstuderen
In Juli 2012 ben ik afgestudeerd aan de opleiding tot Docent Nederlandse gebarentaal aan het instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies aan de Hogeschool in Utrecht. Toen ben ik een eigen bedrijf begonnen, petrabouterse.nl en gebarenmetdown.nl. Met de laatste doe ik nog niet heel veel, omdat ik het druk heb met algemene lessen en workshops geven.

Sinds 2010 ben ik een van de twee docenten van het keuzevak Gebarentaal bij Intake en Controle. Dat is een op de zorg gericht keuzevak waar de studenten 2 studiepunten voor krijgen. Voordat ze deze punten krijgen moeten eerst 2 uur in de week, 8 weken lang aanwezig zijn bij de lessen. Daarna moeten ze de beide toetsen voldoende hebben gemaakt. Dat vak geef ik, net als mijn collega, aan drie verschillende groepen, 4 blokken per jaar. Elk blok komen er drie en soms vier nieuwe groepen. Wilt u weten wat de studenten van het vak vinden? Kijk dan in het gastenboek.

Naast de Hogeschool Rotterdam werk ik ook als freelancer bij mensen thuis. Zij krijgen dan les in een besloten groep. Ook ga ik scholen en bibliotheken langs om geïnteresseerden gebarentaal te leren. Een aantal keer per jaar geef ik les op de Erasmus Universiteit te Rotterdam, om gebarentaal te leren aan artsen in opleiding. Hierover leest u meer onder het kopje Breaking the Silence.

 

Meer Informatie:

  1. Gebarentaal in de media
  2. Dovencultuur en horendencultuur
  3. Cochleair Implantaat (CI)
  4. Verschil NmG en NGT