Gebarentaal in de media

Ik Gebaar, Ik leef.

58 minuten

Het verhaal van Jascha, een dove student aan de kunstacademie, die lak heeft aan de horende wereld. Als hij zijn dromen en ambities wil waarmaken, kan hij echter niet om deze mensen heen.
Bij bewoners van De Gelderhorst, een centrum voor oudere doven, zoekt hij naar antwoord op levensvragen waar ook zij voor stonden: wie kun je zijn als je doof bent in een horende wereld?


Doof kind1 uur en 11 minuten

Tobias werd doof geboren, maar dat is voor hem geen handicap. Hij voelt zich thuis in de dovenwereld en heeft er zijn grote liefde gevonden.


Hokjesman – De Doven

45 minuten

De Hokjesman begeeft zich in de dovengemeenschap. Veel Doven die de Hokjesman ontmoet beschouwen het woord ‘Doof’ als een geuzentitel en zien daarom graag dat het met een hoofdletter D wordt geschreven. Waaruit bestaat die zo gekoesterde dovencultuur nu precies waarover ze spreken in gebaren? En hoe denken de Doven over die grote groep mensen waar ze zich zo vaak toe moeten verhouden: ‘de horenden’?


Waarom is er niet één internationale gebarentaal?
– met tolk Irma Sluis

17 minuten

Er zijn maar liefst 144 verschillende gebarentalen. Hoe ontstaan die en hoe kan het dat doven uit een ander land toch met elkaar kunnen praten? Hoogleraar Onno Crasborn (Radboud Universiteit) legt het uit samen met tolk Irma Sluis.


Webcollege Gebarentaal (deel 1)

Gebarentolken in tijdens van crisis

23 minuten
In dit webcollege vertelt Onno Crasborn (hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud Universiteit) over de gebarentolken op tv, die tijdens de coronacrisis zoveel aandacht hebben getrokken. Voor wie tolken zij eigenlijk precies, en in welke taal? Wat voegt dit toe aan de teletekst-ondertitels?


Webcollege Gebarentaal (deel 2)

Iconische kwaliteiten van gebarentaal

12 minuten

22 april 2020

In dit webcollege vertelt hoogleraar Nederlandse Gebarentaal Onno Crasborn (Radboud Universiteit) over de beeldende kracht van gebaren, hun ‘iconische’ kwaliteiten.


Webcollege Gebarentaal (deel 3)

Gebarentaal voor iedereen

16 minuten

6 mei 2020

Waarom gebruiken de meeste slechthorenden eigenlijk geen gebarentaal? In dit webcollege legt Onno Crasborn, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud Universiteit, uit hoe dit zit — en ook hoe jammer dit eigenlijk is.


Webcollege Gebarentaal (deel 4)

Erkenning van Nederlandse Gebarentaal

15 minuten

12 mei 2020

In dit quarantaine college legt Onno Crasborn, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud Universiteit, uit waarom gebarentaal in Nederland nog niet erkend is door de overheid en waarom dat wel zou moeten.


Wat is gebarentaal? | Het Klokhuis

4 minuten

12 mei 2020

Iedereen steekt wel eens een duim op of zwaait iemand uit met zijn hand. Er zijn ook mensen die zich volledig moeten uitdrukken in gebarentaal. Sosha gaat langs bij Aliza en haar familie want zij weten daar alles van.


Drentse doven

Citaat van YouTube: “27 maart 2013: Drentse doven vrezen in een sociaal isolement terecht te komen door de bezuinigingen van de provincie. De 9000 euro subsidie wordt dit jaar stopgezet en dan kan de Stichting Welzijn Doven Drenthe de huur van het clubhuis de Gebarenkorf niet langer opbrengen.

Voor de doven is dat clubhuis in Hoogeveen de belangrijkste plek in hun sociale leven. In de horende maatschappij vallen ze vaak buiten de groep. ” Einde citaat.

21 november 2013 was hoogleraar Nederlandse Gebarentaal Beppie van den Bogaerde in de Wereld draait door. Ze kwam vertellen over het gebaar waarvan zij vindt dat we dat nooit meer mogen maken of zien: betuttelen.

Gebarentaal is vaak grappig om te zien voor mensen die niet kunnen gebaren:
Tolk Nederlandse Gebarentaal Sebastiaan Boogaard is de laatste tijd vaak te zien in intervieuws. Hij vertaalde op 30 januari 2014 het stamelen van staatssecretaris Frans Weekers:

30 januari 2014 was Sebastiaan ook te zien bij Studio Max Live. Hij beantwoordt allerlei vragen die de presentatoren voor hem hebben: http://www.studiomaxlive.nl/uitzending/studio-max-live-donderdag-30-januari-2014/

‘Rik van de Westelaken napraten met je handen, hoe doe je dat?’ Sebastiaan Boogaard wordt geïnterviewd door de Volkskrant. 6 januari 2014
http://sebastiaan.nl/interview-volkskrant/#more-224

Meer Informatie:

  1. Over Petra
  2. Dovencultuur en horendencultuur
  3. Cochleair Implantaat (CI)
  4. Verschil NmG en NGT