Gebaren op school

Les in Gebaren of voorlichting over Gebarentaal en Doofheid kan op alle scholen. Het zou eigenlijk op alle scholen moeten voorkomen. Helaas is dit nog niet het geval. Daarom komen wij graag bij u langs om informatie te verstrekken aan een ieder die ervan weten wil. We kunnen eenmalig langskomen, jaarlijks of een aantal weken achter elkaar.

Het is belangrijk dat mensen leren gebaren;

  • Er is altijd kans, in elk beroep, dat we Dove personen tegenkomen. In 2005 waren er +/- 1,5 miljoen Doven en slechthorenden in Nederland. (hoorwijzer.nl)
    Voor personen in hulpverlenende beroepen is de kans om een gebarentaalgebruiker tegen te komen nog groter. Wanneer u hulp wilt kunnen bieden aan zoveel mogelijk personen, inclusief die 1,5 miljoen, breidt uw kennis dan uit over dit onderwerp.
  • Sommige Nederlandser zijn doof, slechthorend, of kunnen niet spreken. U begrijpt dat gesproken Nederlands lastig is wanneer iemand niet optimaal kan horen of spreken. Laten we elkaar tegemoet komen door iets over de ander te weten te komen.

Basisschool:
Wij vertellen de kinderen tijdens een interactieve les van alles over doofheid en leren hen een aantal gebaren aan, die bij hun belevingswereld passen. Per leeftijdscategorie wordt de les aangepast. We sluiten de les af met een leuk spel. Hoelang de les duurt mag u aangeven.

Middelbare school:
In een projectweek of als aanvulling op de lesstof komen wij bij de leerlingen in de klas langs. Tijdens een interactieve les vertellen we hen over Doofheid en Gebarentaal. Het is meedenken en meedoen tijdens de lessen; met verschillende opdrachten leren de leerlingen zich in te leven in de moeilijke situaties die communicatie kan brengen.
Het is ook mogelijk om Gebarentaal als (keuze)vak op school in te voeren.

MBO/HBO/WO
Wilt u Gebarentaal als keuzevak bij uw opleiding invoeren, een jaarlijks terugkerende voorlichting of als cursus aan uw studenten aanbieden, zonder het op te nemen in het curriculum? Het kan allemaal.
We vertellen de studenten over doofheid en Gebarentaal, aansluitend bij de opleiding die ze volgen. Pabostudenten: Wat doen jullie als er een doof kind in de klas zit? Verpleegkundigen en artsen: Waar moet je op letten? Winkelier: Hoe kunt u uw Dove klant helpen?

Deze voorlichting op de opleiding kan op maat (denk aan allerlei soorten opleidingen) maar ook een algemene cursus behoort tot de mogelijkheden.

Bovendien kunnen de leerlingen de vaardigheid gebaren ook gebruiken om zichzelf te onderscheiden van anderen bij het zoeken naar een baan. Het staat erg mooi op het Curriculum Vitae.

De hogeschool Rotterdam heeft aan het instituut voor Gezondheidszorg een keuzevak ingevoerd. Na 8 lessen van 100 minuten en een voldoende gemaakte toets krijgen de studenten 2 studiepunten. Al het lesmateriaal is op maat geschreven en gefilmd.
Petra is hier samen met haar collega verantwoordelijk voor.

Wilt u een (telefonisch) kennismakingsgesprek aanvragen?
Wanneer u contact opneemt via het contactformulier, kunnen de mogelijkheden besproken worden.

Meer cursussen:

  1. Voorlichting op school
  2. Gebaren in de bibliotheek